Google foto’s verwijderen

Een foto verwijderen van Google? Je bent niet de eerste die deze wens heeft. Tegenwoordig komt het relatief vaak voor dat mensen een foto van Google willen verwijderen. Het gaat dan om een ongewenste foto die in de Google zoekresultaten verschijnt. Deze kan in de basis leiden tot reputatieschade. Met het oog op online reputatiemanagement is het dan belangrijk om snel en effectief actie te ondernemen.

Hoe foto verwijderen van Google?

Om een foto te verwijderen van Google zijn er een aantal opties die je kunt ondernemen. Het is belangrijk om zowel de bron van de foto als ook de weergave in Google aan te pakken. Wanneer je namelijk alleen de websitepagina met de foto zelf zou verwijderen, wordt de foto zelf nog een tijdje weergegeven door Google.

Er zijn twee hoofdopties op het moment dat je de wens hebt om een foto te verwijderen van Google:

1: De website-eigenaar zelf benaderen

De eerste optie is om de website-eigenaar die de foto heeft gepubliceerd, te benaderen. Dit is vaak mogelijk door contact op te nemen via de website zelf. Je kan dan een verzoek indienen om de foto te verwijderen van de website. In het geval dat er geen sprake is van kwade opzet, is een website-eigenaar vaak welwillend ten opzichte van dit verzoek. Google foto’s verwijderen wordt je dan relatief makkelijk gemaakt.

Let er wel op dat je na het verwijderen van de foto op de pagina ook nog even navigeert naar ‘Verouderde content verwijderen’. Dit om er zeker van te zijn dat de verwijderde foto ook niet meer opduikt in de Google zoekresultaten. Dit gaat zoals gezegd namelijk niet één op één met het verwijderen van de foto op de website.

2: Google vragen om de foto te verwijderen

Mocht een website-eigenaar nu niet reageren op jouw verzoek, dan wordt het tijd om andere stappen te ondernemen. Hetzelfde geldt op het moment dat je verzoek wordt geweigerd. Dit wil nog weleens voorkomen wanneer er wel sprake is van kwade opzet. In dat geval ben je genoodzaakt om je direct tot Google te richten.

Google heeft een specifiek verwijderingsbeleid. Hierin is het mogelijk om bepaalde foto’s uit de Google zoekresultaten te laten verwijderen. Zo valt het bijvoorbeeld onder het verwijderingsbeleid wanneer de foto’s:

Van gevoelige persoonlijke informatie is bijvoorbeeld sprake wanneer er creditcardgegevens of een handtekening op wordt afgebeeld. Van juridische redenen spreken we dan weer wanneer je persoonlijke rechten of de wet worden geschonden.

Google foto’s verwijderen is daarmee dus zeker mogelijk. Je hoeft niet bang te zijn dat je voortaan aan de foto’s op Google vastzit. De richtlijnen van Google zijn in het leven geroepen om gebruikers zoveel mogelijk te beschermen. Je hebt daardoor als ‘slachtoffer’ verschillende kanten die je op kunt. In het ideale geval luistert de website-eigenaar direct naar je verzoek en is het probleem meteen opgelost. Echter kun je er ook vaak vanuit gaan dat het iets meer moeite kost.